«به نتایج گفتوگوهای صلح خوشبین نیستم»
شماری از فعالان مدنی در ولایت خوست نسبت به نتایج گفتوگوهای صلح ابراز ناامیدی میکنند.
معراجالدین معراج، از فعالان مدنی در ولایت خوست، در گفتوگویی با شبکهی جامعهی مدنی و حقوق بشر (شبکه) میگوید زیاد به مذاکرات صلح خوشبین نیست. «رسیدن به تصمیم و توافق نهایی برای هردو طرف گفتوگو دشوار است و ممکن است زمان زیادی را در بر گیرد، از آنجا که خواستههای هیئت دولت و تیم طالبان از هم متفاوت است و اختلاف زیادی وجود دارد، فکر نمیکنم در زمان کمی به نتیجهی مطلوب برسند.»
شبکه: از آنجایی که طالبان پیشینهی خوبی در رابطه با زنان ندارند، به نظر شما حضور زنان در گفتوگوهای صلح بر رویکرد طالبان نسبت به آنان تاثیر خواهد گذاشت؟
معراج: به نظر من نفس مشارکت سیاسی زنان و فعالیت آنان دوشادوش مردان در این مذاکرات، ممکن است تغییراتی در دیدگاه آنان آورده باشد. به هر حال امیدواریم که در طرز تفکر آنان تغییری ایجاد شده باشد.
شبکه: کدام موضوعات مربوط به زنان باید در مذاکرات بیشتر مورد تاکید قرار گیرد؟
معراج: حفظ حقوق و دستآوردهای سالهای اخیر زنان از موضوعاتی است که باید در مذاکرات صلح به بحث گرفته شود. شرایط برای دسترسی به حقوقی از جمله کار و تحصیل که اسلام برای زنان در نظر گرفته است باید برای آنان فراهم شود. موضوع دیگر این است که زنان در شهرهای بزرگ تا حدودی از خدمات مختلف بهرهمند استند، اما در ولسوالیها و ساحات دوردست، زنان کمتر به امکانات مختلف دسترسی دارند و باید زمینهی دسترسی به این امکانات برای آنان فراهم شود، از جمله اینکه با ایجاد فرصتهای کاری به خودکفا شدن آنان از لحاظ اقتصادی کمک صورت گیرد.
شبکه: به نظر شما جدا از مسائل امنیتی و مخالفت طالبان، دیگر چه موضوعی مانع پیشرفت زنان در جامعه است؟
معراج: شاید موضوعات متعددی در این مسئله دخیل باشد، اما یکی از مهمترین موانع پیشرفت زنان، افکار تندروانه است، تا زمانی که تندروی از بین نرود زنان به صورت کامل به آزادی دست نخواهند یافت.
شبکه: اگر گفتوگوهای صلح را به عنوان یک فرصت در نظر بگیریم، چه استفادههایی، بهویژه در رابطه با زنان باید از آن صورت گیرد؟
معراج: این گفتوگوها برای مردم افغانستان و طرف مخالف یک فرصت بزرگ است و فکر نمیکنم که چنین فرصتی بار دیگر پیش بیاید، اما آنچه مهم است این است که باید در آغاز آتشبس برقرار شود تا به یک نتیجهی مثبت برسیم؛ شاهد تامین صلح همیشگی در کشور باشیم و هردو جانب برای پیشرفت کشور کار کنند.
شبکه: مشارکت طالبان در قدرت چه تاثیری بر فعالیتهای مدنی خواهد گذاشت؟
معراج: به نظر من طالبان اگر در قدرت شریک شوند، دیگر نمیتوانند همان افراط گرایان قدیمی باشند؛ زیرا اینجا یک نظام دموکراتیک وجود دارد. اگر طالبان با سیستم کنونی ادغام شوند، هیچ مشکلی در مقابل فعالیتهای ما وجود نخواهد داشت.
شبکه: چه ضمانتی وجود دارد که طالبان پس از گفتوگوهای صلح به تعهدات خود پابند بمانند؟
معراج: فکر میکنم هیچ ضمانتی برای اینکه طالبان پس از این مذاکرات به تعهدات خود پابند باشند وجود ندارد.
آقای معراج میگوید، اگرچه گفتوگوهای صلح به کندی پیش میرود و ناامیدیها نسبت به آن بیشتر شده است، اما آرزو دارد که این مذاکرات به یک نتیجهی مثبت برسد.